El mercat de Tortosa, un lloc emblemàtic

El mercat de Tortosa, un lloc emblemàtic

EL MERCAT

FITXA TÈCNICA

  • Municipi: Tortosa
  • Localització: Pl. Del Mercat
  • Construcció: Segle XIX
  • Estil arquitectònic: Ecleticisme
  • Dimensions: planta 84 m x 32 m / alçada 12 m els laterals i 15,30 m els cantoners

El mercat és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat de Tortosa. Des del 1887, fa més de 133 anys, moltes persones esperen el cap de setmana per anar a fer-hi la compra i veure’l en la seva màxima expansió; d’altres, però, hi van els altres dies per poder tocar els productes amb més tranquil·litat.

És un edifici aïllat que se situa entre la plaça de la Pau i la plaça de Barcelona i el curs de l’Ebre paral·lelament. Una obra d’execució atrevida i brillant: una nau única rectangular coberta amb teulada a doble vessant que disposa de 14 encavallades de ferro i perfil parabòlic, elements que aconsegueixen salvar una llum natural mantenint l’espai interior diàfan. Compta amb tres fileres de parades al centre, i una als laterals.

Una porta oberta a cadascuna de les quatre façanes permet l’accés a l’interior: les dues principals, les situades al nord i al sud i presidides per un escut de la ciutat amb la inscripció en llatí: civitas dertusae fidelíssima et exemplaris, són de mig punt amb arquitrau i timpà. La seva decoració senzilla va ser mutilada després de la Guerra Civil.

Un projecte que va passar per moltes mans: Joan Hervàs va iniciar el projecte, però anys més tard va ser Joan Abril qui el va revisar i modificar. De l’estructura metàl·lica se’n va encarregar Torras, Herrerias y Construcciones, S. A. Empresa dirigida per Joan Torras i Guardiola: l’Eiffel català. Les obres s’adjudiquen al Banc de Tortosa i l’edifici va ser inaugurat l’1 de setembre.

Després de les destrosses de la Guerra Civil la Dirección General de Regiones Devastadas va començar la seva reconstrucció fins que al 1996 va ser rehabilitat de nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

28
29
30
01
02
03
modal close image
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
modal close image