‘Un producte tortosí en un món globalitzat Lo xocolate', per Joan Iniesta

‘Un producte tortosí en un món globalitzat – Lo xocolate’, per Joan Iniesta

‘Un producte tortosí en un món globalitzat – Lo xocolate’, per Joan Iniesta

Nous cursos formatius sense cost per a tu!

Revista Marfanta, 23 de maig de 2021

Coincidint amb l’any de la capital de la cultura catalana, la proposta CADA MES UN MOS vol donar valor als productes locals i d’empreses d’aquí. Entre Tortosa Més i l’Ajuntament de Tortosa presentem cada mes diverses activitats que els posen en valor.

Este mes de maig li ha tocat al xocolate. Tots sabem que el xocolate a Tortosa i a les Terres de l’Ebre té un nom, i este és CREO. Des del barri de Ferreries, en una de les poques naus industrials del segle passat que queden en ús, la família Benet elabora este preuat producte tan golós. En este cas, a més de local, és artesanal, i encaixaria perfectament amb allò de l’slow food. I és apte per a celíacs! Doncs conté només farines d’arròs. Amb tantes virtuts, però, no espereu que el vostre dietista us el recomane! És una bomba energètica que cal dosificar.

És curiós pensar que parlem d’un producte de proximitat quan s’elabora amb un fruit que prové dels tròpics. Però suposo que la llepolia no entén de fronteres i mos ha fet adictes a n’este dolç que mos dixa les dents com lo carbó.

Ara tots mos omplim la boca dels productes locals, però sabem bé que durant molts anys, potser massa, vam llançar-nos a comprar al supermercat on tots els localismes eren inexistents. Però quan vam vore que el xocolate bullit de qualsevol marca que sortia per la televisió no arribava mai a espessir com el dels records, poc a poc hem anat tornant a lo bo.

Per posar-hi llum, fem un recull dels establiments de la ciutat de Tortosa on trobem xocolate CREO. Per descomptat tenim un bon grapat d’establiments de barri que mos l’ofereixen. També al mercat el trobem en més d’una parada. Podem dir que trobar-lo en verduleries, fleques o colmados, també a les botigues de records o gourmet, és habitual. Però, i a les grans superfícies?

Als supermercats ja és més anecdòtic. Diguem que va per cadenes. Caprabo, Esclat, Alcampo, Spar i Charter tenen xocolate CREO. Visca! Són però empreses d’un altre caire, amb aspiracions més regionals que avui dia han de mimar al client i també el territori on s’instal·len. A la resta de cadenes de supermercats ni hi és ni se l’espera.

La pregunta que em faig però, és si el consumidor quan pensa en comprar xocolate CREO ho fa en la botiga de baix de casa o en la gran superfície. Per una part podem enraonar que és quelcom local i per tant és més probable trobar-ho al petit comerç, però per contra, quan en un supermercat veem una marca de casa, no mos enganyem, mos assalta un rampell localista i mos fa il·lusió triar lo nostre. Per sort, en sortim guanyant!

Tot i ser forani en origen, el xocolate ja forma part del nostre folklore. De fet, forma part dels costums del món sencer! Però a les Terres de l’Ebre en tenim un de molt preuat i del que mon sentim orgullosos. Qui no té per costum esmorzar xocolate bullit els diumenges a l’hivern? O ha berenat posant a prova els queixals amb unes preses d’este xocolate? Els records, si són sobre el xocolate, són més dolços.

JOAN INIESTA LLOP és vicepresident de Tortosa Més.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

28
29
30
01
02
03
modal close image
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
modal close image